top of page

Zašto modal?

Sve češće se u potrazi za kvalietnom i dugovjekom odjećom zateknemo kako posežemo za ušivnim etiketama skrivenim u šavovima odabranih modela. Tražimo podatak o sastavu tkanine ili pletiva koji će odlučiti ispunjava li naša očekivanja o ugodnosti nošenja, postojanosti oblika i boje, trajnosti i hoće li uloženi novac biti opravdan.


Za pamučne, lanene, svilene ili pak vunene materijale već znamo da su prijatelji tijela zbog dobrih upijajućih svojstava, mekog opipa ili zadržavanja topline.


No što kad na etiketi pročitamo sastav: modal.

Mnogi će opipati odjevni predmet i zaključiti da je podatan i mek, no kako se ponaša na tijelu i osigurava li željenu udobnost? Vjerojatno će primijetiti da je cijena takvog komada odjeće nešto viša u odnosu na druge naizgled iste modele i upitati će zašto?


Modal je , mogli bismo reći, viskozno vlakno 2. generacije dobiveno iz celuloze tvrdog drveta poput hrasta ili bukve kemijskim procesom. Zbog toga ga možemo svrstati u umjetna vlakna s prirodnom osnovom. Upravo zbog kemijske obrade modalna vlakna postižu odlična svojstva u vidu čvrstoće, elastičnosti, postojanosti obojenja i možda najvažnije ugodnosti nošenja. Prozračnost i upijajuća svojstava čine ga idealnim upravo za ljetnu sezonu.


Modalna vlakna često se koriste u proizvodnji tekstilnih materijala za donje rublje, sportsku odjeću, ali i druge namjene .


Moderan kupac neće zanemariti i činjenicu da su proizvodi od modalnih materijala ekološki prihvatljiviji od primjerice pamuka jer se u procesu proizvodnje koristi značajno manje vode čime se čuvaju prirodni resursi.


Iz svega navedenog, odabir odjevnog predmeta od modalnih vlakana čini se dobrim izborom unatoč nešto višim cijenama.


Odličnim karakteristikama materijala od modalnih vlakana, možemo dodati i proces izrade odjevnog predmeta koji konačni proizvod čini upravo onim za čime tragamo, a to su čvrsti i uredni šavovi i stabilna forma - odjevni predmet koji ćemo cijeniti i s pažnjom njegovati.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page